Kan ik ook zelf mijn dons jas reinigen?

Over het algemeen is het voor de buitenstof én voor het dons niet mooi om de jas in de wasmachine te wassen. De buitenstof zal snel vaal worden en het dons zal lang nat blijven en gaan klitten. In het ergste geval zal het dons gaan ruiken. Ook het water- en vuilafstotend maken van de jas met speciaal middel in een huishoudwasmachine zal niet het optimale resultaat geven. Bont kan sowieso niet in de wasmachine i.v.m. krimp en hard worden van de huid.

Wordt de jas na het reinigen sneller vuil?

Na de reiniging krijgt de jas nog een extra vuil- en waterafstotend behandeling. Deze extra laag is niet zichtbaar maar biedt wel een afstotende werking tegen vuil en regen.

Wordt de jas helemaal schoon?

Gewoon vuil van het dragen zal geen probleem zijn om op te lossen. Zijn er speciale vlekken aanwezig, dan hangt het van de vlek af of deze zal oplossen. Wij raden het af om zelf eerst aan de vlekken te gaan werken. Vaak geeft dit beschadigingen of gemene kringen.

Blijft de jas net zo warm?

Dons heeft een geweldige warmte isolatie. De lucht die zich tussen de donsveertjes bevindt houdt de warmte heel goed vast. Na de reiniging is de structuur van het dons in stand gebleven en is ook de warmte nog optimaal.

Kan de jas verkleuren?

Door de reiniging kan de jas niet verkleuren. Wel is het zo dat jassen met katoenen buitenstoffen erg gevoelig zijn voor lichtinvloeden (bijv. zonlicht) en wrijving tijdens het gebruik. Soms worden de reeds aanwezige verkleuring of slijtage door wrijving beter zichtbaar na de reiniging als de jas weer schoon is. Het is dan ook raadzaam wanneer de jas een tijdje niet gedragen wordt deze (na de reiniging!) op te bergen op een donkere plaats.

Kan de jas krimpen?

Tijdens de reiniging kan de jas niet krimpen. Het model blijft geheel behouden.

Hoe worden de donsjassen gereinigd?

Donsjassen kunnen op twee manieren worden gereinigd. Met de lanadol was-methode blijft het dons mooi en de natuurlijke isolatie in stand waardoor de warmte blijft behouden. De andere methode is chemisch reinigen (ook wel “stomen” genoemd). Deze methode wordt toegepast wanneer de jas een vaste bontrand heeft of omdat de bovenstof mooier zal blijven dan met natwassen.