online stomerij donsjassen

Veelgestelde vragen over stomen

Op deze pagina vind je een overzicht van veelgestelde vragen. Heeft u een andere vraag, neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

Veelgestelde vragen over stoomgoed

De huisstofmijt voedt zich met huidschilfers, die wij dagelijks in huis verliezen. De huisstofmijt houdt zich graag op in dekbedden, matrassen, kussens en gordijnen. Veel mensen zijn allergisch voor deze huisstofmijt. Na het professioneel laten reinigen van uw kleding en woningtextiel is deze huisstofmijt verwijderd.

Met name moderne, technisch hoogstaande stoffen kunnen niet chemisch gereinigd worden. Deze stoffen worden vaak gebruikt in outdoor en skikleding. Stoffen met ademende eigenschappen waarbij het transpiratievocht van binnenuit wel afgevoerd moet kunnen worden. Deze stoffen kunnen meestal niet chemisch gereinigd worden: Dit heeft met de kunststoffen en zachtmakers te maken die in deze stoffen zijn verwerkt. Meestal kunststof coatings aan de binnenkant van de stof of met kunststof afgeplakte naden. Om deze stoffen op de juiste manier te reinigen gebruiken wij speciale ‘lanadol’ wasmachines. Met water en aangepaste zepen en oplosmiddelen wordt uw kledingstuk weer mooi en schoon. Ook bij deze behandeling is het mogelijk om een extra water- en vuilafstotend behandeling te geven.

Thuis beschikt u over een moderne apparatuur met een veelheid aan programma’s voor het wassen en drogen van bijna al uw textiel. Het lijkt zo logisch wanneer het etiket aangeeft dat het in de wasmachine gewassen mag worden. Toch blijft het oppassen: zeker met mooie natuurlijke Het lijkt zo logisch wanneer het e etiket aangeeft dat het in de machine mag gewassen. Toch blijft het oppassen: zeker met mooie natuurlijke stoffen zoals wol, mohair, linnen, zijde en viscose. Deze materialen hebben als eigenschap dat het lichaamsvocht goed opneemt. Wanneer deze kwetsbare materialen met water in de (huishoud)wasmachine worden gewassen kan er onnodige kreukvorming en vervilting ontstaan. De stomerij maakt gebruik van mildere en ruimere wasmachines en speciale zepen waardoor het kledingstuk ook na het wassen in water mooi blijft.

Oeps, een vlek? Niet aankomen! Vlekverwijdering is een vak apart! Wanneer men een vlek ontdekt op de kleding of woningtextiel is men geneigd hier zelf iets snel aan te doen. Echter, meestal werkt dit averechts! De vlek wordt groter, dringt dieper in de vezel, er ontstaat een nieuwe kring of de stof wordt lichter door het wrijven.. En helaas bestaan er nog steeds geen wondermiddeltjes, zelfs niet Grootmoeders Tips! Dus doe geen pogingen om de vlek te verwijderen. Probeer hoogstens te voorkomen dat de vlek verder uitloopt: droog deppen met een schone doek. Dan snel naar de stomerij: deze zal met de juiste oplosmiddelen en machines de vlek netjes kunnen verwijderen. Zo zijn o.a. vet-, smeer- en olijfolie vlekken meestal geen probleem voor ons.

Zodra er een vlek ontstaan is geven wij het advies om deze te laten drogen of hooguit licht te deppen ( ‘kloppen’) met lauwwarm water; Vooral niet te nat maken. Vervolgens naar de stomerij gaan!

Het wasetiket wordt door de leverancier op het textiel aangebracht om te voorkomen dat er een verkeerde reinigingsmethode wordt toegepast. Indien er geen wasetiket aanwezig is, is dit voor ons geen probleem; Wij hebben specialistische kennis van alle materialen en kunnen vaststellen uit welke grondstof uw stoomgoed bestaat (wol, katoen of kunstvezels etc.). Ook kunnen wij onderzoeken of een stof veredeld is door verving, bedrukking en dergelijke. Wij analyseren uw stoomgoed en passen daarna de juiste reinigingsmethode toe.

Natuurlijk staan wij in voor ons vakmanschap. Klanttevredenheid staat bij ons hoog in het vaandel. Wij zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Textielreinigers NETEX, de branchevereniging voor textielreinigers. Tevens beschikken wij over het Netex Milieucertificaat en het Totaal

Kwaliteitscertificaat. Dit betekent een extra garantie dat wij werken volgens strikte normen voor kwaliteit, hygiëne, arbeidsomstandigheden en milieuzorg. Ook gebruiken wij de leveringsvoorwaarden, die Netex samen met de Consumentenbond heeft opgesteld. Indien u een klacht heeft zijn deze leveringsvoorwaarden een leidraad voor ons. Wij zullen er alles aan doen om het niet zover te laten komen, maar voor klachtenbehandeling zijn wij aangesloten bij OKB (technische beoordeling door Onafhankelijke Klachten Beoordeling) en bij de Geschillencommissie Textielreiniging (onafhankelijke geschillencommissie).

Natuurlijk doen wij onze uiterste best om alle vlekken te verwijderen. Vlekken worden van te voren beoordeeld, vervolgens met het juiste oplosmiddel behandeld en gereinigd. Wanneer de vlek er niet uit is na de reiniging wordt het procédé herhaald. Meestal geeft het dan wel een goed eindresultaat. Soms lukt het ons helaas niet, ondanks al onze inspanningen, om een vlek geheel te verwijderen.

Nee, integendeel: regelmatig laten reinigen van uw kledingstuk voorkomt slijtage. Juist het vuil dat (te lang) in de stof blijft veroorzaakt slijtage.

Stoomgoed kan heel soms krimpen tijdens de professionele reiniging. Er kan dan sprake zijn van een relaxatiekrimp tot maximaal 3%. Bij wassen in water is dit risico voor met name natuurlijke materialen (wol, zijde, linnen, viscose en katoen) echter veel groter!

Door een professionele behandeling van het artikel wordt de levensduur van het kledingstuk en woningtextiel verlengd. Het gereinigde artikel is weer als nieuw, zonder enig verlies van de oorspronkelijke kwaliteit. Zo beschouwd is professionele textielreiniging al een duurzame activiteit: het artikel gaat langer mee of krijgt een tweede leven! Maar ook het reinigingsproces zelf is duurzaam. Door toepassing van moderne technieken en machines wordt voorkomen dat oplosmiddelen in het milieu (water en/of lucht) terechtkomen. Ook wordt steeds gezocht naar milieuvriendelijke en biologisch afbreekbare oplosmiddelen die in het reinigingsproces de gewenste kwaliteit leveren.

Voor het reinigen is “stomen” niet de juiste benaming; Dit moet eigenlijk chemisch reinigen zijn. Het chemisch reinigen gebeurt in gesloten machines, te vergelijken met een soort grote wasmachines. Het vuil en de vlekken worden verwijderd met zeep en een oplosmiddel. Dit oplosmiddel is zacht van aard en beschermt kwetsbare materialen waardoor de stof niet gaat krimpen of vervilten. Stoom wordt alleen gebruikt bij de afwerking: het strijken en persen.

Veelgestelde vragen over donsjassen

Over het algemeen is het voor de buitenstof én voor het dons niet mooi om de jas in de wasmachine te wassen. De buitenstof zal snel vaal worden en het dons zal lang nat blijven en gaan klitten. In het ergste geval zal het dons gaan ruiken. Ook het water- en vuilafstotend maken van de jas met speciaal middel in een huishoudwasmachine zal niet het optimale resultaat geven. Bont kan sowieso niet in de wasmachine i.v.m. krimp en hard worden van de huid.

Integendeel: regelmatig laten reinigen verlengt de levensduur van uw jas! Juist een jas die vuil is slijt sneller.

Na de reiniging krijgt de jas nog een extra vuil- en waterafstotend behandeling. Deze extra laag is niet zichtbaar maar biedt wel een afstotende werking tegen vuil en regen.

Gewoon vuil van het dragen zal geen probleem zijn om op te lossen. Zijn er speciale vlekken aanwezig, dan hangt het van de vlek af of deze zal oplossen. Wij raden het af om zelf eerst aan de vlekken te gaan werken. Vaak geeft dit beschadigingen of gemene kringen.

Dons heeft een geweldige warmte isolatie. De lucht die zich tussen de donsveertjes bevindt houdt de warmte heel goed vast. Na de reiniging is de structuur van het dons in stand gebleven en is ook de warmte nog optimaal.

Door de reiniging kan de jas niet verkleuren. Wel is het zo dat jassen met katoenen buitenstoffen erg gevoelig zijn voor lichtinvloeden (bijv. zonlicht) en wrijving tijdens het gebruik. Soms worden de reeds aanwezige verkleuring of slijtage door wrijving beter zichtbaar na de reiniging als de jas weer schoon is. Het is dan ook raadzaam wanneer de jas een tijdje niet gedragen wordt deze (na de reiniging!) op te bergen op een donkere plaats.

Tijdens de reiniging kan de jas niet krimpen. Het model blijft geheel behouden.

Bont kan alleen gereinigd worden in een daarvoor geschikt oplosmiddel. Bont kan absoluut niet in water gewassen.

Donsjassen kunnen op twee manieren worden gereinigd. Met de lanadol was-methode blijft het dons mooi en de natuurlijke isolatie in stand waardoor de warmte blijft behouden. De andere methode is chemisch reinigen (ook wel “stomen” genoemd). Deze methode wordt toegepast wanneer de jas een vaste bontrand heeft of omdat de bovenstof mooier zal blijven dan met natwassen.

Wat klanten zeggen

Communicatie verliep helder

Gordijnen laten stomen….resultaat is fantastisch..niet gekrompen en ook vet vlekken zijn door extra behandeling verdwenen. Communicatie verliep helder en de afspraken werden nagekomen. Een dikke pluim voor dit bedrijf!!

Een dikke pluim voor dit bedrijf!

Gordijnen laten stomen….resultaat is fantastisch..niet gekrompen en ook vet vlekken zijn door extra behandeling verdwenen. Communicatie verliep helder en de afspraken werden nagekomen. Een dikke pluim voor dit bedrijf!!